Zoek uw belangenbehartiger

Binnen letselschade zijn verschillende spelers actief op de markt die letselschade heeft. Het bijzondere van letselschade is dat het ineens opkomt: van de ene op de andere dag overkomt u iets en zoekt u iemand die u kan helpen. Waar moet u op letten als u een belangenbehartiger zoekt?

Allereerst: neem de tijd!

Ga het gesprek aan met een aantal personen of laat u adviseren door iemand die er verstand van heeft. Denk daarbij aan de vrijwilligers van Slachtofferhulp. Zij zijn onafhankelijk en weten wie er in de regio actief is op het vlak van letselschade.

Zoek iemand die bij u langs wil komen

Dat klinkt heel logisch, maar lang niet alle belangenbehartigers willen bij u langskomen. Vooral juristen van rechtsbijstandsverzekeraars willen dat vaak niet. Het is helemaal niet gek om eerst eens even kennis te willen maken, omdat u met uw belangenbehartiger een vertrouwensband aangaat die voor langere tijd geldt.

Check of het een jurist is

Letselschade is een rechtsgebied. Juridisch steekt het ingewikkeld in elkaar met veel juridische valkuilen, zoals de vraag over aansprakelijkheid, eigen schuld, toerekening, het verschil tussen medische en juridische causaliteit en de vraag welke schadeposten wel of niet worden vergoed. U hebt dus sowieso een jurist nodig om u goed hierover te kunnen adviseren.

Is een jurist dan geen advocaat?

Simpel gezegd: elke advocaat is jurist, maar niet elke jurist is een advocaat. Bij rechtsbijstandsverzekeraars werken meestal alleen juristen. Een advocaat is een jurist, die na zijn studie verder is gaan leren. Door een extra opleiding te gaan volgen, mag een advocaat procederen bij alle rechters in Nederland. Andere juristen kunnen niet procederen bij de Rechtbank, als het gaat om vorderingen hoger dan € 25.000,00. Een advocaat is ook bij uitstek de deskundige op het gebied van procesrecht. In letselschades komt het nog wel eens voor dat er tussentijds aan de rechter om een oordeel moet worden gevraagd of een deskundige moet worden benoemd. Daarvoor hebt u dan een advocaat nodig die verstand heeft van procedures en snel kan schakelen.

Is “no cure no pay” dan niet veel interessanter voor mij?

Met “No cure no pay” wordt bedoeld de afspraak waarin de belangenbehartiger niet wordt betaald op basis van een uurtarief, maar bij de afronding van de letselschadezaak een bepaald percentage krijgt van de totale schade.

Kort samengevat: dit is geen interessante oplossing voor een slachtoffer. Als slachtoffer doet u zich hiermee tekort. Er zijn in Nederland veel belangenbehartigers actief die misbruik maken van uw onwetendheid en dergelijke contracten met u afspreken. Hebt u zo’n contract: leg het eens voor aan Lefers Advocaten om te kijken of u er niet van af kunt. Mocht u het willen sluiten: doe het niet, alvorens u zich goed door meerdere andere aanbieders hebt laten voorlichten over alternatieven.

Vanaf 1 januari 2014 is het alleen aan letselschadeadvocaten toegestaan om nieuwe zaken aan te nemen op basis van een variant op “no cure no pay”, te weten de Resultaatsafhankelijke Urenbasis Beloning (RUB). Lefers Advocaten legt u graag uit waarom zo’n variant toch vaak slecht uit pakt voor u.

Ok, maar een advocaat is zeker heel duur?

Het klinkt raar, maar het kost u bijna altijd niets! Bij letselschade moet de aansprakelijke partij namelijk ook de kosten betalen van uw rechtsbijstandsverlener. Het maakt niet uit of het uw rechtsbijstandsverzekeraar is (die vraagt aan de aansprakelijke partij ook een vergoeding voor de werkzaamheden) of een advocaat.

Ook is er vaak wel een mogelijkheid om via uw rechtsbijstandsverzekeraar wat te regelen

Waarom dan een letselschadeadvocaat?

Een letselschade advocaat is een gespecialiseerde advocaat. Dit werkt hetzelfde bij artsen: er zijn huisartsen, die een beetje afweten van alle gezondheidsklachten en u doorsturen naar de specialist, als het te ingewikkeld wordt. In het recht werkt het ook zo. Een letselschade advocaat heeft extra gestudeerd om zich letselschade advocaat te mogen noemen. Dit is de Grotius opleiding voor Personenschade. Jaarlijks volgt deze advocaat ook nog extra opleidingen, om gespecialiseerd te blijven. Daarnaast doet hij aantoonbaar bijna alleen letselschadezaken.

Zijn er verschillende letselschadeadvocaten?

Ja. Zo’n advocaat kan voor verzekeraars optreden en ook voor slachtoffers. Hij of zij is dan lid van de vereniging van Letselschade Advocaten LSA. Als zo’n advocaat alleen voor slachtoffers optreedt, is hij of zij ook lid van de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers Personenschade ASP.

Waarom een letselschade advocaat die lid is van de ASP?

Deze advocaat is extra getoetst en treedt alleen op voor slachtoffers. Hiermee waarborgt u dat er geen belangenconflict kan ontstaan tussen uw advocaat en de verzekeraar en weet u zeker dat uw advocaat alleen voor u als slachtoffer werkt.

Wat kan een letselschade advocaat extra?

Een advocaat kan procederen. Vaak zien we in de praktijk dat een letselschade op enig moment stroever gaat lopen. Dit komt bijna altijd voor na ongeveer een of twee jaren, vooral als blijkt dat het herstel van het slachtoffer langer duurt. Een verzekeraar wil dan nog wel eens aandringen op een versnelde afwikkeling, die lang niet altijd in het voordeel van het slachtoffer is. Een advocaat kan dan sneller schakelen richting zo’n verzekeraar door er op te wijzen dat een deelgeschilprocedure om te zaak weer vlot te trekken, zo gestart kan worden of een deskundige benoemd kan worden door de rechtbank. Hiermee kunnen veel problemen al voortijdig worden opgelost.

Wat is een deelgeschilprocedure?

Een deelgeschilprocedure bestaat sinds juli 2010 en is door de wetgever ontwikkeld om letselschades, die vast dreigen te lopen op een deel van het geschil, vlot en op kosten van de verzekeraar weer op gang te brengen. Dit is een snelle en goed werkende procedure, die vaak tot oplossingen leidt.

Waarom Lefers Advocaten?

Jan Lefers is advocaat sinds 1994. Hij heeft in 2002 de specialisatie opleiding Personenschade van het Grotius instituut afgerond. Daarna is hij lid geworden van de LSA en in 2010 ook van de ASP.

Lefers Advocaten heeft veel ervaring met deelgeschillen en weet als geen ander hoe dit middel kan worden ingezet. Daarbij blijft de insteek dat een oplossing via onderhandelingen beter is dan een procedure, maar het werkt vaak heel goed om met zo’n middel te kunnen onderhandelen. In het uiterste geval is de gang naar de rechter heel snel gemaakt en u weet bij voorbaat al wie u gaat bijstaan. Kortom: u hoeft niet opnieuw een vertrouwensband aan te gaan met een advocaat.

Samengevat: voordelen van een letselschadeadvocaat die lid is van de LSA en ASP:

  • Topdeskundige die getoetst is en wordt;
  • Voortdurende opleiding om bij te blijven;
  • Klagen mag: als het niet goed is, kunt u dat kwijt;
  • Klantgerichte houding;
  • Uw belang als slachtoffer staat centraal;
  • Specialist in letselschade en procedures;
  • Een verzekeraar is sneller genegen te regelen met een advocaat;
  • De kosten van deze specialist worden gedekt door de verzekeraar;
  • Bij dreigend vastlopen van de letselschade kan snel een deelgeschil worden gestart;
  • Een procedure om bijvoorbeeld een deskundige te laten benoemen kan sneller gestart worden;
  • Kortom: haal de beste kwaliteit in huis, want u hoeft het niet zelf te betalen!

Voor meer info: LSA en ASP